fbpx

PENGAGIHAN BERAS FIDYAH SIRI 1 & 2 2019

Tempat: Kampung Dampiron, Kampung Timpus, Kampung Atog, Kampung Malapi dan Kampung Benang, Sugut, Beluran

Alhamdulillah, Hidayah Centre Foundation Cawangan Beluran (HCBE) sebuah yayasan yang memfokuskan pendidikan, dakwah dan kebajikan khusus kepada saudara baru serta mendekati golongan masyarakat atau komuniti mereka yang juga terdiri daripada bukan Islam.

Kerjasama dengan IKRAM Sabah dan juga Yayasan IKRAM untuk menyantuni asnaf yang fakir miskin menjadi satu keperluan dalam menerobos akar umbi masyarakat yang memerlukan bantuan dan santunan. Satu aktiviti dirangka dan dicadangkan untuk dilaksanakan ialah ziarah mualaf yang fakir miskin untuk berkenalan dan menyantuni mereka disamping memberikan beras fidyah kepada mereka.

Staff daripada HCBE telah mengagihkan beras di 4 buah kampung iaitu Kg. Malapi, Kg. Atog, Kg Benang dan Kg, Timpus. Cara kami mengagihkan beras kepada mereka ini dengan datang ke kampung tersebut dari rumah ke rumah secara berperingkat dengan menaiki van.

Berdasarkan firman Allah SWT ini, ia menunjukkan akan wujudnya ganjaran di akhirat dan karamah (kemuliaan) di dunia. Maka dengan itu, diangkat orang yang beriman daripada orang yang tidak beriman dan orang yang alim daripada orang yang bukan alim. Telah berkata Ibn Mas’ud RA bahawa Allah SWT telah memuji ulama’ di dalam ayat ini iaitu Allah SWT mengangkat orang-orang beriman yang diberi ilmu di atas orang-orang beriman yang tidak diberikan ilmu dengan beberapa darjat. [Lihat: Tafsir al-Qurthubi,17/299]

Hulurkan bantuan dan sumbangan anda kepada HCBE :

THE TRUSTEES OF HIDAYAH CENTRE FOUNDATION REGISTERED
BANK ISLAM : 1211 3010 0494 33
BANK RAKYAT : 1104 6100 0356

HIDAYAH CENTRE FOUNDATION SABAH
MAYBANK : 5505 1085 0017

Emelkan resit ke [email protected]

“Sampaikan Islam Santuni Mualaf”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top