fbpx

Program ‘Hello Neighbours’ di Selangor

WHO CREATED GOD

Semasa program Hello Neighbours baru-baru ini, saya d tanya oleh seorang tetamu… “If God created man, then who created god?”. Satu soalan yg saya tidak sangka dan sukar ?. Jawapan spontan saya ketika itu ialah… “if god was created, then he is a creation. A creation does not fit to be god”.

Saya tidak pasti samada jawapan saya memuaskan hati beliau. Tetapi utk saya sendiri, saya merasakan jawapan saya tidak begitu kemas.Sekembali saya d rumah saya Google dan bertemu dgn satu video d mana seorg lelaki bertanya Zakir Naik soalan yg sama… WHO CREATED GOD.

ZN memulakan jawapan beliau dgn bertanya kembali kpd penanya menggunakan metafora berikut;Kawan Jack, John sakit. Di bawa ke hospital dan d beritakan akan melahirkan seorg bayi. Cuba teka bayi yg akan lahir Itu bayi lelaki atau bayi perempuan?Penanya… “konfius ~ bayi lelaki @ perempuan? Mcmana boleh berlaku lelaki melahirkan bayi?Begitulah juga dgn soalan ‘Who created god is irrelevant”

ZK menjawab soalan dgn membuat kita berfikir – in the first place, the question ‘who created god is irrelevant. God is omnipotent. God does not have the beginning and ending. God does not subject to time and space. Anything that hv the beginning and ending, anything that subject to time and space, anything created cannot be god.

#SampaikanIslamPerkasakanMualaf

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top