fbpx

𝙏𝙀𝙍𝙆𝙄𝙉𝙄: π™Œπ™ͺ𝙧𝙗𝙖𝙣 𝙁𝙀𝙧 π™ˆπ™ͺ𝙖𝙑𝙖𝙛 π™ƒπ˜Ύπ™

Alhamdulillah, sasaran HCF untuk 46 ekor lembu tahun ini telah dicapai dan bakal diagihkan kepada 2500 penerima Muhajirin (mualaf) dan komuniti sekitar mereka.


Pada hari pertama Aidiladha, beberapa ibadah korban telah dilaksanakan di negeri Sabah,Perlis, Perak dan Kelantan.

Selebihnya akan disempurnakan pada hari ini dan sepanjang hari tasyrik. Kami sertakan beberapa gambar pelaksanaan dan pengagihan ibadah korban yang telah dilaksanakan di hari pertama Hari Raya Aidiladha 1442H ini.

ΨΉΩŽΩ†Ω’ Ψ£ΩŽΩ†ΩŽΨ³Ω بْنِ Ω…ΩŽΨ§Ω„ΩΩƒΩ رَآِيَ Ψ§Ω„Ω„ΩŽΩ‘Ω‡Ω ΨΉΩŽΩ†Ω’Ω‡Ω Ω‚ΩŽΨ§Ω„ΩŽ Ω‚ΩŽΨ§Ω„ΩŽ Ψ§Ω„Ω†ΩŽΩ‘Ψ¨ΩΩŠΩΩ‘ Ψ΅ΩŽΩ„ΩŽΩ‘Ω‰ Ψ§Ω„Ω„ΩŽΩ‘Ω‡Ω ΨΉΩŽΩ„ΩŽΩŠΩ’Ω‡Ω ΩˆΩŽΨ³ΩŽΩ„ΩŽΩ‘Ω…ΩŽ Ω…ΩŽΩ†Ω’ ذَبَحَ Ω‚ΩŽΨ¨Ω’Ω„ΩŽ Ψ§Ω„Ψ΅ΩŽΩ‘Ω„ΩŽΨ§Ψ©Ω فَΨ₯ΩΩ†ΩŽΩ‘Ω…ΩŽΨ§ ذَبَحَ Ω„ΩΩ†ΩŽΩΩ’Ψ³ΩΩ‡Ω ΩˆΩŽΩ…ΩŽΩ†Ω’ ذَبَحَ Ψ¨ΩŽΨΉΩ’Ψ―ΩŽ Ψ§Ω„Ψ΅ΩŽΩ‘Ω„ΩŽΨ§Ψ©Ω ΩΩŽΩ‚ΩŽΨ―Ω’ ΨͺΩŽΩ…ΩŽΩ‘ نُسُكُهُ وَأَءَابَ Ψ³ΩΩ†ΩŽΩ‘Ψ©ΩŽ Ψ§Ω„Ω’Ω…ΩΨ³Ω’Ω„ΩΩ…ΩΩŠΩ†ΩŽ

Daripada Anas bin Malik RA, dia berkata; Nabi SAW bersabda: Barang siapa menyembelih (binatang korban) sebelum solat (Eid), maka ia menyembelih untuk dirinya sendiri, dan barang siapa menyembelih setelah solat (Eid), maka ibadah korbannya telah sempurna dan bertindak sesuai dengan sunnah kaum Muslimin.” (HR Bukhari No: 5120)

Ikuti perkembangan Qurban For Mualaf di page HCF mengikut negeri:
πŸ“Hidayah Centre Sabah
πŸ“Hidayah Centre Foundation Perak
πŸ“Hidayah Centre Kelantan

Sampaikan Islam, Perkasakan Mualaf

#HidayahCentreFoundation
#QurbanForMualaf

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top