fbpx

SURAU AL-MUTTAQIN OPEN DAY SEMPENA CNY

29 Januari 2023 (Ahad) – Alhamdulillah, Surau Open Day Sempena CNY anjuran Surau Al-Muttaqin Bandar Putra Bertam dengan kerjasama Hidayah Centre Foundation Pulau Pinang (HCFPP) dan Malaysian Chinese Muslim Association Penang (MACMA Penang) telah berjaya diadakan pada hari Sabtu lalu.

Program ini diadakan bertujuan untuk membina hubungan antara komuniti Surau Al-Muttaqin dengan kejiranan non-muslim sekitar dan berkongsi aktiviti-aktiviti umat Islam seterusnya mewujudkan masyarakat yang saling hormat-menghormati dan memahami kepercayaan serta budaya masing-masing.

Seramai 30 orang masyarakat non-muslim sekitar telah hadir dan menyertai aktiviti surau tour (jelajah surau). Demonstrasi ibadah dalam Islam seperti berwuduk, azan, solat dan penerangan Surah Al-Fatihah & Surah Al-Ikhlas diberikan. Sesi dialog dan bersoal-jawab juga turut diadakan.

Seterusnya persembahan tarian singa sempena CNY turut diadakan di dewan sebelah. Majlis diakhiri dengan jamuan makan tengah hari.

Diharapkan program seperti ini terus diadakan agar sifat prasangka dan persepsi negatif dalam kalangan masyarakat majmuk dapat dibasmi seterusnya mewujudkan suasana harmoni di Malaysia.

HCFPP mengucapkan ribuan terima kasih dan tahniah kepada semua khususnya pihak surau yang bertungkus-lumus menjayakan program ini. Jazakumullahu Khairan Kathira.

#HidayahCentreFoundationPulauPinang

Scroll to Top