fbpx

Street Dakwah Mingguan

Street Dakwah Mingguan – 26 Mei 2024 (Ahad)

Alhamdulillah minggu ini para sukarelawan seramai 4 orang telah menyantuni 11 orang non muslims dengan edaran risalah Islam dan mengajak mereka masuk ke dalam masjid.

Lihat betapa terujanya pelancong asing bernama Peter dari Australia ini apabila beliau pertama kali cuba mengambil wudhu. Menurut beliau, beliau merasa sungguh segar setelah selesai melakukannya. Sukarelawan bertugas turut menerangkan beberapa kelebihan Wudhu sebagai (Physical Purification) sebelum melaksanakan solat (Spiritual Purification).

Malah wudhu membantu mengembalikan kesegaran seseorang agar dapat fokus dengan lebih baik ketika melaksanakan ibadah solat. Malah, wudhu yang sempurna juga turut menjadi sebab terhapusnya dosa, sebagaimana hadis Rasulullah SAW “Barangsiapa yang berwuduk kemudian dia memperbaguskan wuduknya, maka keluarlah kesalahan-kesalahannya dari tubuhnya sehingga keluarnya itu sampai dari bawah kuku-kukunya”

(HR Muslim : 245)

Sesungguhnya dakwah kepada Non muslims adalah sunnah terbesar Rasulullah SAW. Ayuh kita pelajari dakwah sunnah Rasulullah SAW sebagai bukti kecintaan kita kepada baginda SAW dan ketaqwaan kita kepada Allah SWT.

Bagi yang berminat untuk menyertai kami, bolehlah menghubungi Sis Ira @0175934060 atau Bro Aslam @+60149432201.

#SampaikanIslamPerkasakanMualaf
#StreetDakwah

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top