fbpx

Majlis Raya Perpaduan “Aidil Fitri: Kembali kepada Fitrah”

Kuala Lumpur, 17 Mei 2023 – Hidayah Centre Foundation telah menganjurkan Majlis Raya Perpaduan bertempat di Dewan Berjaya, Bukit Kiara Equestrian Resort. Majlis Raya perpaduan kali ini bertemakan “Aidil Fitri: Kembali kepada Fitrah”.

Majlis ini telah dihadiri oleh pimpinan badan bukan kerajaan (NGO) dan wakil rumah ibadah bukan Islam.. Seramai 54 orang telah hadir memeriahkan serta menjayakan Majlis Raya Perpaduan kali ini.

Tujuan Majlis Raya Perpaduan ini adalah untuk mengeratkan hubungan harmoni serta baik antara kaum dan agama. Sekaligus, membina jaringan antara HCF bersama pimpinan institusi agama Islam dan NGO serta rumah ibadah bukan Islam serta sebagai platfrom meraikan perayaan aidilfitri.

Majlis diserikan dengan ucapan alu-aluan dari Tuan Joennas Lukas, Pemangku CEO Hidayah Centre Foundation dan Ucapan dari Dato’ Hj Hamidon bin Abdul hamid, Ahli Lembaga Pemegang Amanah HCF..Encik Muhammad Hasmeet Chaal, turut berkongsi mengenai bulan Ramadan & Hari Raya Aidilfitri yang disambut oleh umat Islam disusuli pula dengan acara kuiz buat semua tetamu bukan Islam yang hadir. Para tetamu begitu teruja ingin menjawab soalan kuiz yang diajukan bagi memenangi hadiah yang disediakan.

Selain itu, Cik Ismahani Kamal telah mendeklamasikan sebuah sajak bertajuk “Hidup Bersatu di Bawah yang Satu”..Para tetamu dihidangkan dengan pelbagai jenis menu juadah seperti ketupat, rendang, sate dan nasi minyak. Turut disediakan bahagian makanan vegetarian buat para tetamu yang hadir.

Alhamdulillah, semoga banyak lagi program keharmonian antara kaum, bangsa dan agama yang dapat dilaksanakan selepas ini. Semoga Allah redha & berkati usaha ini..Sampaikan Islam, Perkasakan Mualaf

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top